Nationaal Herbarium Leiden

15-01-2011

De restauratie van bijzondere en waardevolle boeken uit de collectie van het Nationaal Herbarium in Leiden is succesvol afgerond. In het totaal zijn 158 boeken gerestaureerd in het atelier van Elisabeth Nijhoff Asser door Herre de Vries, Segolene Walle en Saskia Mertens.

De restauratie en conservering is in drie fasen gebeurd. De selectie is gemaakt door de bibliothecaris, Ludmilla Frankova.

In de eerste fase zijn 47 gedrukte werken behandeld. Dit zijn boeken uit het foliantendepot uit de periode 1564 tot 1658 en boeken uit het archief gedrukt in de periode 1608 tot 1797. Boeken van onder andere Carolus Clusius, Petrus Pauw, Carolus Linnaeus en Jacob Cats.

 

 

 

In de tweede fase zijn 76 gedrukte werken gerestaureerd. Boeken van onder andere Leonhart Fuchs (1501-1566), Casparus Commelin (1667-1731), Martin Vahl (1749-1804) en van P.F. Balthasar von Siebold.

In de laatste fase zijn nog 44 boekbanden behandeld. Het betreft eeen collectie banden uit verschillende historische periodes, met verschillende maten  en in verschillende bekledingsmaterialen. De 44 boeken hebben een eerste hulp behandeling gehad.

Algemene handelingen

Droogreinigen

De platten, sneden en eerste en laatste bladen van alle boeken zijn gedroogreinigd met een kwast, microvezeldoek en roetspons. Bij de boeken die uitgebreider zijn gedroogreinigd, staat in de documentatie vermeld dat dit gebeurd is. De leren boekbanden zijn behandeld met leerdressing. De poederige nerf is verstevigd met nerfverstevigingsmiddel.

Stickers verwijderen.

Alle zelfklevende stickertjes voorin de boeken zijn verwijderd.  Als ook van de band of in het boekblok tape is verwijderd, dan staat dit in de documentatie vermeld.

Papierreparaties

Papierreparaties in de boekblokken zijn gedaan met verschillende gramsgewichten op kleur gebracht Japans papier dat geplakt is met stijfsel.

Afwerking

De Japan papierreparaties aan de banden zijn afgewerkt met een mix van acrylpolymeer en Klucel G 5 % in ethanol. De platkanten zijn afgewerkt met bijenwas.